Dressuur

DRESSUUR

Dressuur is de basis van het paardrijden en staat voor het gymnastiseren en gehoorzaam maken van het paard. Dit wordt gedaan aan de hand van verscheidene oefeningen.

 

Doel

Men tracht naar harmonie tussen paard en ruiter: het paard lijkt als het ware de dressuuroefeningen zelf uit te voeren.  Met andere woorden, de hulpen van de ruiter zijn zo discreet dat ze haast onzichtbaar zijn.

De hulpen van de ruiter zijn de beenhulpen, zithulpen en teugelhulpen.

 

Oefeningen

De dressuuroefeningen hebben als doel om jouw paard soepel en sterk te maken. Ze worden steeds moeilijker naar gelang het niveau van ruiter en paard stijgt. De dressuurwedstrijden worden dan ook in verschillende moeilijkheidsgraden onderverdeeld.

Paard en ruiter voeren de oefeningen uit in stap, draf en galop.

De hoefslagfiguren zijn oefeningen die op figuren lijken bv.: volte, slangenvolte, acht, gebroken lijn, door een S van hand veranderen, rechts-/linksomkeert, diagonaal, ...

De moeilijkere oefeningen zijn: schouderbinnenwaarts, travers, renvers, zijgangen, galopwissel, pirouettes, piaffe, levade, ... 

 

Piste of rijbaan

Bij dressuur maakt men gebruik van een rijbaan, rijbak of piste.  Deze kunnen een afmeting hebben van 20x40m of van 20x60m.  In de piste bevinden zich letters waarop de hoefslagfiguren gereden dienen te worden.

In een piste van 20x40m treft men deze letters aan: A, F, B, M, C, H, E, K, D, X, G.
Ezelsbruggetje: Alle Franse Boeren Met Centen Hebben Een Koe Door X Gemolken

 

In de piste van 20x60m worden enkele tussenletters bijgevoegd:  A, F, P, B, R, M, C, H, S, E, V, K, D, L, X, I, G.
Ezelsbruggetje: Alle Franse Polder Boeren Rammelend Met Centen Hebben Soms Een Vette Koe Door Leerling X Immer Gemolken

 

De ondergrond van de piste kan van zand zijn, gras of een andere bodem.

 

Wedstrijd

Tijdens de dressuurwedstrijd rijdt men een dressuurproef.  Rijd je voor het eerst een dressuurproef dan zal je beginnen met de gemakkelijkste proef. Naarmate je beter wordt, worden de proeven steeds moeilijker.

De dressuurproef wordt gereden in stap, draf en galop.  Veel voorkomende oefeningen in de dressuurproef zijn: van hand veranderen op diverse manieren, een reeks hoefslagfiguren, overgangen, hals laten strekken, halthouden en tot slot groeten.

Voor elk onderdeel van de proef geeft een jury punten van 0 tot 10.  Ruiter en paard worden ook beoordeeld op o.a. houding, zit, effect van de hulpen en verzorging.  Tijdens de proef dient de ruiter speciale wedstrijdkleding te dragen.

De dressuurproeven worden niet enkel individueel (1 paard met 1 ruiter) gereden, maar kunnen in groep gereden worden als tweetal, viertal, zestal of achttal.

De kür op muziek is een dressuurproef op muziek.  Hierbij is het belangrijk dat de oefeningen die gereden worden op het ritme zijn van de muziek.  Deze proeven worden enkel in de hogere dressuur gereden.

De dressuur is een Olympische  discipline.

 

Weetje: De ruiter moet de basisdressuur onder de knie hebben, alvorens een andere tak in de paardensport te kunnen beoefenen. 

info@paardenpony.be

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x