Jakobskruiskruid

JAKOBSKRUISKRUID

Jakobskruiskruid is een tweejarige plant. De bladen van de plant zijn gelobd. De bloemen zijn geel van kleur. De stengel is groen of donkerrood. Klik hier voor foto's.

 


Milieu

Deze plant komt voornamelijk voor op zonnige plaatsen. Wat de ondergrond betreft is de plant niet erg kieskeurig. Intensieve begrazing van de weide is absoluut in het voordeel van jakobskruiskruid.Giftigheid

In jakobskruiskruid zijn pyrrolizidine alkaloïden aanwezig. Deze stoffen maken dat de hele plant giftig is voor zoogdieren, met andere woorden ook voor mens en paard. Toch moeten we rekening houden dat jakobkruiskruid echter uitsluitend giftig is bij vertering. Tijdens de vertering komen de pyrrolizidine alkaloïden vrij waarbij de lever aangetast wordt.

Eén hapje zou reeds voldoende zijn om een dodelijk gevolg te hebben. Dit is evenwel niet juist! Enkel bij langdurige consumptie en het eten van kilo's jakobskruiskruid zal dit leiden tot leverschade met de dood tot gevolg.

Zolang jakobskruiskruid in de weide "leeft", zullen de paarden deze plant normaal gesproken niet opeten, tenzij er voedselschaarste zou zijn. Jakobskruiskruid smaakt namelijk erg bitter. Paarden weten instinctief om eraf te blijven. Het gevaar schuilt hem echter in hooi, voordroog of kuil. Eens jakobskruiskruid gemaaid is, herkennen de dieren de giftige plant niet meer. Onopgemerkt eten ze het jakobskruiskruid, dat nog altijd giftig is, op. Daarom is het onder andere zeer belangrijk om nooit op de kwaliteit van het hooi te besparen!

 

 

Ziekteverschijnselen

De vergiftiging door kruiskruid verloopt meestal chronisch.

  • aantasting van de lever met onomkeerbare levercirrose
  • coördinatiestoornissen
  • gebrek aan eetlust
  • onrustige bewegingen
  • krachteloos
  • aantasting van het hart
  • gewichtsverlies
  • aantasting centrale zenuwstelselBestrijding

Eens jakobskruiskruid in de weide groeit, valt het moeilijk te bestrijden. Maaien is in ieder geval geen optie. Bij het handmatig verwijderen van de plant, dient men er voor te zorgen dat ook de volledige wortel verwijderd wordt. Bewaar uitgetrokken planten niet zomaar op de weide, maar verbrand ze of sla ze op in plastic zakken. Chemische en biologische bestrijding bieden helaas ook niet altijd een permanente oplossing.

Wat het jakobskruiskruid betreft geldt: beter voorkomen dan genezen! 

info@paardenpony.be

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x